Login

Održan tečaj „EPILEPTIČKI STATUS – NOVE SPOZNAJE“


Vrijeme objave: 04.06.2019 09:41

TRAJNA EDUKACIJA MEDICINSKOG FAKULTETA U ZAGREBU IZ INTENZIVNE NEUROLOGIJE – 2. tečaj iz područja epileptologije:


title

U sklopu trajne edukacije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 31. svibnja o.g. održan je drugi tečaj iz područja intenzivne neurologije i epileptologije: „Epileptički status – nove spoznaje“.

Podsjetimo, tečajevi trajne edukacije Medicinskog fakulteta u Zagrebu iz intenzivne neurologije imaju već više od 10 godina tradicije, započeli su razvojem te struke u Hrvatskoj kada je održan prvi takav tečaj i to iz područja cerebrovaskularnih bolesti (tada je tema tečaja bila trombolitička terapija i kasnije neurointerventno endovaskularno liječenje), potom je održan niz tečajeva iz neurogenih orofaringealnih disfagija da bi ovo bio već drugi tečaj sa uvijek izazovnom tematikom epileptičkih statusa. Suorganizatori tečaja su, kao i ranijih godina, Klinika za neurologiju KBC Zagreb, Referentni centar MZRH za epilepsije, Referentni centar MZRH za intenzivnu neurologiju i endovaskularno liječenje krvožilnih malformacija CNSa te stručna društva Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatsko društvo za EEG i kliničku neurofiziologiju i Hrvatsko neurološko društvo. Voditeljice su opet bile prof dr sc Zdravka Poljaković, specijalista neurolog, uži specijalista iz intenzivne neurologije i prim dr Sibila Nanković, specijalista neurolog, uži specijalista iz epileptologije.

I za ovaj se tečaj, kao i za prošlogodišnji, „tražila karta više“, međutim kako je ideja voditelja manja grupa (do najviše 30 polaznika uz 15-tak predavača) kako bi se potaknula rasprava i interaktivni koncept tečaja, nakon 33 prijavljenih prijave su zatvorene. Ipak konačno su tečaju prisustvovala 42 sudionika i predviđenih (uz manje, ali adekvatne zamjene) 15 predavača. Sam tečaj održan je u prekrasnom okruženju Eko-sela „Vuglec Breg“ u blizini Krapine, gdje su se ljubezni i profesionalni domaćini pobrinuli za odgovarajući radni ali i opuštajući ugođaj. Lijepom dojmu starinskih drvenih kućica, prigodno uređenog restorana i prekrasnih vinograda na poznatim „zagorskim bregima“ doprinijelo je i sunčano i toplo vrijeme nakon doista dugačkog razdolja neuobičajenih svibanjskih kiša i niskih temperatura.

Prema programu, održana su sva predavanja, uz minimalne izmjene vremena održavanja. Tako je u jutarnjem bloku predavanja održano predavanje iz klasifikacije epileptičkih statusa, vrlo dobro prihvaćeno i nadahnuto predavanje o kognitivnim poremećajima nakon epileptičkog statusa – koje je potaknulo i na živahnu diskusiju, kao i nadasve edukativno predavanje o patofiziologiji epileptičkog statusa, sa aspekta, za većinu nas, već zaboravljene ali nezaobilazne bazične znanosti.

Program je nastavljen sa predavanjima iz područja dijagnostike, gdje je nakon zanimljivog prikaza neuroslikovnih tehnika te prije već ponovljeno neočekivane teme mogućnosti primjene evociranih potencijala u dijagnostici epileptičkog statusa, održano vjerojatno i ključno predavanje ovog tečaja, a to je EEG dijagnostika u epileptičkom statusu. Navedeno je predavanje obuhvatilo sve potrebne teoretske ali i praktične aspekte ove dijagnostičke metode u sklopu raznih vrsta epileptičkog statusa te je nakon njega ostala samo još jedna obaveza predavača – a to je da se (na inicijativu polaznika) taj tekst pretoči u elektroencefalografski atlas za praktičnu primjenu kod bolesnika sa epileptičkim statusom...

U nastavku slijedile su kliničke osobitosti epileptičkog statusa gdje su prikazani posebni klinički entiteti. Na prvom mjestu svakako miokloni epileptički status, predavanje koje je obuhvatilo i tematiku širu od navedenog, zbog čega je potrebno istaknuti vrhunsku edukativnost predavanja kao i značajnu mogućnost primjene rečenog u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Potom je slijedilo predavanje o nekonvulzivnom epileptičkom statusu, koji i dan danas prerijetko prepoznajemo i dijagnosticiramo, zbog kojeg je u engleskoj terminologiji taj „non-convulsive status“ duhovito postao „non-conclusive status“ čime je naglašen problem otežane potvrde ovog kliničkog stanja. Blok je završio odličnim prikazom rijeđih ali ne manje značajnih ili zanimljivih oblika statusa kao što su FIRES i NORSE.

Nakon pauze i prilike za isprobavanjem domaćih jela koji su i ponos ovog ugostiteljskog objekta program je nastavljen s blokom terapije statusa pri čemu su spomenuti svi mogući modaliteti liječenja kao i nadalje postojeće nedoumice odnosno nepoznanice navedenog liječenja. Epileptički je status jedno od najhitnijih stanja u neurologiji, te je pravovremeno i pravilno odabrano liječenje ključ uspjeha dobrog ishoda za bolesnika. Na žalost, iznesena predavanja samo su ukazala na brojne prepreke u postizanju terapijskog uspjeha kod epileptičkog statusa, uključujući i razočaravajući neuspjeh hipotermije u kliničkim studijama.

Na kraju završili smo sa posljedicama epileptičkog statusa, pri čemu je u predavanju o somatskim komplikacijama izneseno sve što epileptički status čini hitnim stanjem u čijoj dijagnostici i liječenju mora, osim neurologa epileptologa odnosno intenzivnog neurologa sudjelovati i cijeli niz drugih struka i zbog čega pristup takvom bolesniku mora biti multidisciplinaran i individualan. A u individualnom pristupu sasvim će nam sigurno pomoći i nova znanja iz genetike epileptičkog statusa što je bilo i izneseno u posljednjem predavanju tečaja.

Tečaj je završio diskusijom i provjerom znanja u predviđenom vremenu. Prije odlaska bilo je još prilike prošetati vinogradom ili razmijeniti iskustva. Nadamo se stoga da je tečaj ostao svima u lijepom sjećanju, ali i da je uspio u svojoj osnovnoj namjeni a to je edukacija i sticanje novih znanja, ali i poticanje suradnje, kolegijalnosti i profesionalnosti.

A ako je, uz sve ovo nastalo i koje novo prijateljstvo onda je tečaj u potpunosti uspio...

Nasreću, ovoga puta imamo i koju uspomenu:

Voditeljice tečaja

Voditeljice tečaja


Radna atmosfera i diskusije

Radna atmosfera i diskusije

Radna atmosfera i diskusije

Radna atmosfera i diskusije


Početak popodnevnih predavanja

Popodnevna predavanja


Stanka za kavu

Stanka za kavu

Stanka za kavu


Voditeljice tečaja

Proslava uspješnog tečaja