Login

Međunarodni simpozij Fibromuskularna displazija


Vrijeme objave: 18.10.2019 08:46

fibromuskularna displazija (FMD) rijetka je neaterosklerotična i neupalna vaskularna bolest koja može dovesti do stenoze, aneurizme ili disekcije arterija.


title  



Poštovane kolegice i  kolege, 

 

Uzrok FMD-a i njezina prevalencija u općoj populaciji nisu poznati.

 

Lezije FMD-a mogu se naći u do 5% naizgled zdravih odraslih osoba.

 

Najčešće se pojavljuje u mladih žena, iako s emože pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi.

 

FMD jeopisan u gotovo svim arterijama, obično zahvaćajući male i srednje velike arterije, najčešće bubrežne i ekstrakranijalne arterije, ali i koronarnim i visceralnim arterijama.

 

Kliničke manifestacije FMD-a variraju i ovise o distribuciji zahvaćenih krvnih žila, tipu i težini vaskularne lezije.

 

FMD može dovesti do akutnog infarkta miokarda sponatnom diskecijom koronarnih arterija  (SCAD)osobito u osoba s tortuznim koronarnim arterijama.

 

S obzirom na brojne nepozanice u tijeku je multicentrično, multinacionalno, prospektivno, opažajno kliničko istraživanje Europskog društva za hipertenziju u kojemu već aktivno sudjeluje i naše Hrvatsko društvo za hipertenziju.

Ciljevi ovog istraživanja su proučiti manifestacije bolesti, zahvaćenost pojedinih arterija, odrediti prevalenciju bolesti i tipove FMD-a, tijek i progresiju, moguće komplikacije te identificirati gene ključne u patogenezi FMD/SCAD.

Ukoliko liječite i kontrolirate bolesnikesFMD-om pozivamo Vas da se pridružite mreži stručnjaka zainteresiranih za kliničke i bazične aspekte bolesti i uključite u rad Europskoga i Međunarodnoga registra u kojem Hrvatska već sudjeluje aktivnostima Hrvatskoga društvo za hipertenziju i Europskoga centra izvrsnosti hipertenzije – KBC Rebro

 

Uz to, pozivamo vas na međunarodni simpozij Fibromuskularna displazija koji će biti održan 9. prosinca 2019. godine u Zagrebu, a prema preliminarnom programu  razabrat ćete da su predavači vodeći europski i svjetski stručnjaci.

Srdačan pozdrav

 

      doc.dr.sc. Živka Dika                                                                                            prof.dr.sc. Bojan Jelaković

voditeljica Hrvatskoga registra                                                         predsjednik Hrvatskoga društva za hipertenziju

       registra za FMD                                                                                       i voditelj Radne skupine za hipertenziju

                                                                                                                                  Hrvatskoga kardiološkog društva

Kontakti:

doc. dr. sc. Živka Dika, email: zivkadika1@gmail.com;

tel 01-23-67-464

fax 01-23-67-468