Login

Dan “Crvenih haljina” 6. veljače 2020. u Rijeci


Vrijeme objave: 17.01.2020 13:56

Klinika za neurologiju KBC Rijeka i Katedra za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, uz podršku Grada Rijeke...


title

Poštovani,

Klinika za neurologiju KBC Rijeka i Katedra za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, uz podršku Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽa-, i ove se godine priključuju akciji Dan crvenih haljina koju su pokrenuli HLZ i Hrvatsko neurološko društvo u svrhu podizanja svjesnosti o rizicima žena za moždani udar, upozorenja na ozbiljne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života. Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke. Važno je biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara.

Obilježavanje Dana crvenih haljina započeti će štandom na Korzu, 6.2.2020.godine u 12.00 sati. Na štandu će se računati rizici za moždani udar i educirati stanovništvo. U 14.00 sati u Gradskoj vijećnici održati će se predavanje:
  • pozdravni govori
  • Doc.prim.dr.sc. Vladimira Vuletić „Važnost Dana crvenih haljina“
  • Prof. dr. sc. Alen Ružić „Specifičnost srčanog udara kod žena“
  • Dr.sc. David Bonifačić „Specifičnost moždanog udara kod žena“
  • Život nakon moždanog i srčanog udara – iskustva pacijentica

Nosimo crveno cijeli tjedan, podržimo žene koje su preboljele moždani udar i osvjestimo moguću prevenciju i danas postojeće načine hitnog aktivnog liječenja moždanog udara (tromboliza i mehanička trombektomija).

Dan crvenih haljina je akcija koju su pokrenuli u SAD-u radi podizanja svjesnosti o rizicima i specifičnostima moždanog i srčanog udara kod žena. Edukacijama i utjecajem na osvješćivanje rizika moždanog udara na žene te promjenom životnih navika su smnjili smrtnost žena od moždanog i srčanog udara za 30%. U Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrtnosti, a prvi invalidnosti.

S poštovanjem,
Doc.prim.dr.sc Vladimira Vuletić