Login

Održan tečaj „Autonomic Nervous System for the General Neurologist


Vrijeme objave: 21.01.2020 12:50

U Zagrebu je 14. prosinca 2019. g. održan simpozij Autonomic Nervous System for the General Neurologist...


title

U Zagrebu je 14. prosinca 2019. g. održan simpozij Autonomic Nervous System for the General Neurologist u organizaciji Sekcije za autonomni živčani sustav Hrvatskog neurološkog društva. Mjesto događaja je bila svečana dvorana u prostoru Zagreb 360° vidikovca.

Simpozij je bio međunarodnog karaktera te su na njemu sudjelovali vodeći europski stručnjaci u polju poremećaja autonomnog živčanog sustava. Prof. Hilz iz Sveučilišne bolnice u Erlangenu, Njemačka, govorio je o autonomnim poremećajima u hitnim neurološkim stanjima, posebice moždanom udaru i Guillain-Barre sindromu. Prof. Van Dijk i dr. Thijs iz Sveučilišne bolnice u Leidenu, Nizozemska, održali su predavanje o diferencijalnoj dijagnozi sinkope i ispravnom postavljanju dijagnoze sinkope i raznim poremećjima autonomnog živčanog sustava koji se susreću u epilepsiji. Iz National Hospital for Neurology and Neurosurgery iz Londona, Velika Britanija, dr. Panicker govorio je o učestaloj uroneurološkoj patologiji. Prof. Struhal iz Sveučilišne bolnice u Tullnu, Austrija, iznio je najnovija saznanja o povezanosti demencija i poremećaja autonomnog živčanog sustava. Dr. Fanciulli iz Sveučilišne bolnice u Innsbrucku, Austrija, govorila je o važnosti autonomnih poremećaja u bolestima pokreta kao što su Parkinsonova bolest i multipla sistemska atrofija. Iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb kao predavači na simpoziju su sudjelovali prof. Bilić, prof. Poljaković, prof. Malojčić, prof. Habek, dr. Barun i dr. Adamec koji su iznijeli hrvatska iskustva o dijagnozi i liječenju poremećaja autonomnog živčanog sustava.

Na simpoziju je bilo prisutno 84 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.
Uz zanimljiva predavanja i bogatu raspravu, događaj je obilježio i pristupanje Sekcije za autonomni živčani sustav Hrvatskog neurološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora Europskoj federaciji autonomnih društava (EFAS - European Federation of Autonomic Societies) čime je omogućena dodatna povezanost hrvatske Sekcije za poremećaje autonomnog živčanog sustava s ostalim europskim centrima koji se bave autonomnim poremećajima što će doprinjeti protoku znanja i povećanju izvrsnosti. Simpozij je bio iznimno dobro prihvaćen i posjećen što dokazuje interes neurološke zajednice za novim saznanjima o autonomnom živčanim sustavom i njegovoj bitnoj ulozi u svim neurološkim bolestima.