Login

Dan “Crvenih haljina” u Splitu


Vrijeme objave: 04.02.2020 09:39

Klinika za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Split i Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, u suradnji s Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom organiziraju...


title


Klinika za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Split i Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, u suradnji s Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom organiziraju javnozdravstvenu akciju povodom obilježavanja Dana crvenih haljina 2020. godine. Cilj akcije je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara kod žena, skretanje pozornosti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjena načina života.

Javnozdravstvena akcija s mjerenjem čimbenika rizika (krvni tlak, šećer u krvi te zdravstveno savjetovanje) održati će se u petak 7. veljače 2020. godine na splitskoj Rivi (ispred Splitske banke) u vremenu od 12:00 do 14:00 sati.

Važno je znati da od bolesti cirkulacijskog sustava umire skoro svaki drugi stanovnik naše Županije (2.046 umrlih 2018. godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji; 40 % ukupno umrlih, od toga 611 umrlih od posljedica moždanog udara). Znanstveno je dokazano da bi se većina onesposobljenja i prijevremenih smrti nastalih kao posljedica moždanog udara, mogle spriječiti malim ali značajnim promjenama životnog stila, kao što su prestanak pušenja, zdravija prehrana, povećanje tjelesne aktivnosti i izbjegavanje stresa.

Pozivamo Vas da nam se pridružite taj dan na splitskoj Rivi te odjenete nešto crveno (#nosicrveno) u znak podrške svim ženama koje su preboljele moždani udar i nadahnete sve žene da vode brigu o svome zdravlju!