Login

Svjetski dan Parkinsonove bolesti


Vrijeme objave: 06.04.2022 10:52

11. travnja 2022.


title
Drage kolege,

Udruga „Parkinson i mi“ ove će godine, nakon dvije godine virtualnih izdanja, po jedanaesti put u Zagrebu organizirati uživo obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti - 11. travnja, kako bi upozorila javnost o ovoj progresivnoj neurološkoj bolesti za koju još nije pronađen lijek, ali postoje terapije zbog kojih je moguć kvalitetan život s Parkinsonom. Pod motom „Aktivno protiv Parkinsona- OPET MOGU SVE“ cilj nam je na Trgu Petra Preradovića od 11 do 13 sati uživo okupiti one koji žive s Parkinsonovom bolesti jer socijalni kontakt potiče mentalnu aktivnost koja je uz tjelesnu ključna za kvalitetu života oboljelih.
Kako bi ukazala na važnost fizičke aktivnosti Udruga „Parkinson i mi“ na Cvjetnom trgu u suradnji s Hrvatskim stolnoteniskim savezom organizira ping-pong radionicu, dok će plesni studio Fredi demonstrirati vještinu plesanja tanga. Također, na informativnom štandu Udruge zainteresirani građani će moći preuzeti brošure o Parkinsonu, promotivne materijale i crvene tulipane, kao simbol borbe protiv ove bolesti


Po završetku programa na Cvjetnom trgu o iskustvu života s Parkinsonom: od dijagnoze preko očaja do odlučne borbe, govorit će autorica romana „Kiša boje tulipana“, bosanskohercegovačka književnica i umjetnica Sanijela Matković u 13 sati u obližnjoj Knjižnici i Čitaonici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj 5.
Udruga Parkinson i mi osnovana je 2010.-te godine u svrhu unapređenja života oboljelih od Parkinsonove bolesti te okuplja više od četiri stotine bolesnika koji kroz edukaciju, terapiju, savjetovanje i povezivanje s različitim stručnjacima uče kako se lakše nositi s ovom bolešću u svakodnevnom životu te kako pomoći drugim oboljelima. Ponosni smo što imamo podružnice u Rijeci, Zadru i Splitu gdje će se na sličan način obilježiti ovaj dan.
U nadi da ćete nas podržati kako bismo zajedničkim snagama informirali javnost o Parkinsonovoj bolesti i dostupnim medicinskim terapijama za kvalitetniji život oboljelih, srdačno vas pozdravljam!

S poštovanjem,
članovi Udruge Parkinson i mi