Login

Svjetskog dana Parkinsonove bolesti


Vrijeme objave: 05.04.2024 15:25

11. travnja 2024. godine


title

Udruga Parkinson i mi i ove će godine po četrnaesti put uz suorganizaciju  Grada Zagreba i pokroviteljstvo gradonačelnika Grada Zagreba organizirati obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti, kako bi podignula razinu svijesti šire javnosti o ovoj progresivnoj neurološkoj bolesti od koje danas boluje više od 17 000 građana.  Ove godine nam je opet moto: Ostanite fizički i mentalno aktivni unatoč Parkinsonu, kao i stalni moto Europske udruge za Parkinsonovu bolest („Ujedinjeni protiv Parkinsonove bolesti“).
Obilježavanje Dana Parkinsonove bolesti održat će se 11. travnja 2024. godine, od 11.00 do 13.00 sati na Trgu Petra Preradovića. Kao i do sada, našu manifestaciju započet ćemo štandom na Cvjetnom trgu gdje će predstavnici naše Udruge dijeliti zainteresiranim građanima informativne i promotivne materijale te crvene tulipane kao simbole borbe protiv Parkinsonove bolesti. Istovremeno ćemo zahvaljujući zagrebačkoj Likovnoj akademiji održati art radionicu i likovni kutak. Uz to, psihologice će kroz mentalni kutak raditi na mentalnom osnaživanju oboljelih, dok ćemo uz pomoć plesa i individualnim vježbama educiranog fizioterapeuta potaknuti na fizičku aktivnost.
U 13 sati u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića na programu su predavanja o medicinskim novostima i tretmanima te iskustva oboljelih za lakši život s Parkinsonovom bolesti:
• Novosti u Parkinsonovoj bolesti, prof. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić (Klinika za neurologiju, KBC Rijeka)
• Dubinska mozgovna stimulacija kod Parkinsonove bolesti, prof. dr. sc. Darko Chudy (Zavod za neurokirurgiju, KB Dubrava, Zagreb)
• Govor kod Parkinsonove bolesti, prof. dr. sc. Katarina Pavičić Dokoza (ravnateljica Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG
• Mentalno zdravlje i kako ga očuvati kod Parkinsonove bolesti, Prof. Ines Torić, Adrijana Klarić, mag.psych, KBC Rijeka
• Moj život s Parkinsonom - predstavljanje Dnevnika Hrvoja Kovačića (dopredsjednik Udruge Parkinson i mi)  
• Promocija knjige "Parkinson, ti i ja '', prof. Lamija Muzurović, MAS.
Udruga Parkinson i mi osnovana je 2010.-te godine u svrhu unapređenja života oboljelih od Parkinsonove bolesti te okuplja više od četiri stotine bolesnika koji kroz edukaciju, terapiju, savjetovanje i povezivanje s različitim stručnjacima uče kako se lakše nositi s ovom bolešću u svakodnevnom životu te kako pomoći drugim oboljelima. Ponosni smo što imamo podružnice u Rijeci, Zadru i Splitu gdje će se na sličan način obilježiti ovaj dan.
U nadi da ćete nas podržati (i na web stranici Hrvatskog neurološkog društva)  i sudjelovati na skupu kako bismo zajedničkim snagama informirali javnost o Parkinsonovoj bolesti i dostupnim medicinskim terapijama za kvalitetniji život oboljelih, srdačno Vas pozdravljam!S poštovanjem,
Predsjednica Udruge Parkinson i mi,

  prof.prim.dr.sc. Vladimira Vuletić